Boswellia (Boswellia serrata)

Boswellia-serrata boom Foto: my-personaltrainer.it

Boswellia serrata is een tropische wierookboom waarvan de gedroogde (gom)hars al duizenden jaren wordt gebruikt in de Indiase ayurvedische geneeskunde als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. De boom behoort tot de Burseraceae-familie en komt van nature voor in India.

Geneeskrachtige eigenschappen

Boswellia serrata heeft meerdere gezondheidsvoordelen:

Ontstekingsremmende werking: Het bevat actieve bestanddelen zoals boswellia zuren, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Boswelliazuren (pentacyclische triterpenen, in het bijzonder AKBA en KBA) worden beschouwd als de belangrijkste medicinale bestanddelen in de gomhars.

Gewrichtsgezondheid: De hars wordt veel gebruikt voor gewrichtsproblemen, met name bij artrose en reumatische aandoeningen.

Spijsverteringsondersteuning: Boswellia serrata kan ontstekingen in de darmen helpen bestrijden en problemen met de spijsvertering zoals constipatie aanpakken omdat het een bepaald zuur bevat waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.

Huidverzorging: Boswellia Serrata stimuleert de bloedcirculatie, bestrijdt vrije radicalen en voorkomt oxidatie van de huid. Vanwege deze eigenschappen wordt het voornamelijk gebruikt voor het vervagen van littekens en pigmentvlekken.

Traditionele toepassingen

Traditionele toepassingen van boswellia zijn onder meer reumatische aandoeningen, intestinale ontstekingen, astma, geelzucht, wonden en abcessen, trombose(preventie), luchtwegaandoeningen, diabetes mellitus en kanker.

Praktische toepassingen

De hars wordt voornamelijk gebruikt in de vorm van:

  • Voedingssupplementen (capsules, tabletten)
  • Poeders voor thee of andere bereidingen
  • Etherische oliën voor uitwendig gebruik
  • Wierook voor aromatherapie

Teelt en kweken

Voor de teelt van Boswellia serrata geldt dat dit een uitdaging is in het Nederlandse klimaat. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden van India en vereist warme, droge omstandigheden. In Nederland zou de boom alleen als kamerplant of in een kas kunnen overleven, aangezien hij niet winterhard is.

De boom groeit natuurlijk in rotsachtige, droge gebieden en heeft weinig water nodig. Voor het oogsten van de medicinale hars wordt de boomschors aangesneden, waarna de hars naar buiten komt en opdroogt.

Voor Nederlandse tuinliefhebbers die geïnteresseerd zijn in medicinale planten, zijn er betere alternatieven die wel in ons klimaat kunnen groeien, zoals wilg voor pijnstilling of kamille voor ontstekingsremmende eigenschappen.

  • Bron: Pieter Arendsen / Claude AI

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *