Cayennepeper (Capsicum annuum)

Cayennepeper. Foto: webmd

Cayennepepr is een van de meest veelzijdige en krachtige specerijen ter wereld, zowel culinair als medicinaal.

Cayennepeper behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) en is nauw verwant aan paprika’s en chili’s. De plant produceert langwerpige, rode pepers die 10-25 cm lang worden. De karakteristieke scherpte komt van capsaïcine, vooral geconcentreerd in de zaadjes en het vruchtvlees. Op de Scoville-schaal scoren cayennepepers tussen 30.000-50.000 eenheden, wat ze matig tot behoorlijk pittig maakt.

Teelt

Cayennepepers gedijen het best in warme omstandigheden. Ze hebben een lange groeiseizoen nodig (3-4 maanden) en zijn gevoelig voor vorst. In Nederland kun je ze succesvol kweken in een kas of tunnel, of buiten tijdens warme zomers. Start de zaden binnen voor in februari-maart bij 20-25°C. Plant uit na de laatste nachtvorst in mei. De planten hebben rijke, goed doorlatende grond nodig en regelmatige water, maar geen wateroverlast. Oogsten kan vanaf juli tot de eerste vorst.

Geneeskrachtige eigenschappen

Capsaïcine heeft bewezen therapeutische effecten. Het stimuleert de bloedsomloop, heeft pijnstillende eigenschappen door substance P uit te putten, en kan helpen bij artritis en zenuwpijn. Cayennepeper ondersteunt de spijsvertering door maagsappen te stimuleren en heeft antimicrobiële eigenschappen. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te verhogen. Daarnaast bevat cayennepeper veel vitamine C, vitamine A en antioxidanten.

Praktische toepassingen

Culinair: Gebruik cayennepeper gemalen als kruiderij in soepen, stoofschotels, marinades en sauzen. Een snufje geeft al veel smaak. Verse pepers zijn uitstekend in Aziatische en Mexicaanse gerechten.

Medicinaal: Cayennepeper wordt gebruikt in kruidenpreparaten, tincturen en als ingrediënt in pijnstillende crèmes. Kleine hoeveelheden in warm water kunnen helpen bij verkoudheid en sinus-problemen.

Bewaring: Verse pepers kun je drogen aan een touwtje, invriezen of inmaken in azijn. Gedroogde cayennepeper, gemalen tot poeder, houdt jaren houdbaar in een luchtdichte pot.

Voorzichtigheid: Begin altijd met kleine hoeveelheden. Draag handschoenen bij het verwerken en vermijd aanraking van ogen en slijmvliezen. Mensen met maagproblemen moeten voorzichtig zijn met grote hoeveelheden.

  • Bron: Pieter Arendsen / Claude AI

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *